Formidling

Bible Escape Room spillet kan brukes i mange forskjellige sammenhenger. Selve spillet er ikke forkynnende, og kan godt brukes i skolen. Spillet kan også med hell brukes i forkynnende sammenheng, og da kan de korte tekstene under være til nytte. Vi anbefaler å spille en av historiene i spillet først, og så lese teksten under som passer til historien som dere har spilt. Prøv gjerne å få til en samtale for å relatere det til dem som er med.

Flukten fra Betlehem

Jesus var født, gjeterne og englene hadde dratt. Den første julen var over. Så kom tre konger fra et fremmed land for å hylle Jesus. Men det utspilte seg også en annen og farlig historie som ble flettet sammen med historien om de hellige tre konger. Herodes var kongen av Judea. Utnevnt av keiseren av Romerriket. Men han følte seg truet av denne babyen og ville kvitte seg med den. 

Helligtrekongers dag er tre uker etter julaften. Da oppleves det som om julen er slutt. Vi pakker bort julepynt og juletre. Men hva skal vi gjøre med barnet i krybben? Pakke det bort og ta det fram igjen neste år? Eller kan vi ta ham med oss inn i livet og la han få den plassen han fortjener? Når vi hører om Herodes må vi også tenke på oss selv. Herodes ville ha Jesus bort. Er det det vi egentlig vil også? Han drepte alle guttebarn. Det var temlig ondt! Det er de samme kreftene som får oss til å få lyst til å holde Jesus unna det å være konge i våre liv. Guds plan var ikke den samme som Herodes´ plan. Gud brukte kongene, en engel, drømmer, Josef og Han reddet Jesus. Til Egypt. Etter noen år kom Jesus tilbake til Israel som en flyktning. Når julen er over for oss kan det føles tomt. Men det trenger ikke være slik, Jesus ønsker ikke bare å være noen vi tar fram en gang i året, han vil være med oss hele tiden. Han ønsker å være Kongen i våre liv. Det lille barnet som begynte livet som en flyktning er veien, sannheten og livet.

Daniel i løvehulen

Daniel og vennene hans var i Babylon fra de var 15 år til de var ca 85 år gamle. De var Israelitter som trodde på Abrahams Gud og bodde i et land som ikke trodde på Gud. Stadig vekk ble de satt på prøver, men de var alltid lojale mot det de trodde på og det de hadde lært. Etter hvert fikk de både makt og rikdom, men fortsatt var de trofaste i troen på Gud. Det var mange fristelser, og det kunne til og med bety strenge straffer om de trosset kongen og ba til Gud. Som kristne kan det av og til føles litt på samme måten. Noen prøver å påvirke til å bli som dem og gjøre som de gjør (banne, drikke, gjøre narr, mobbe…). Å ikke gjøre som de andre kan bety problemer. For noen kan  fristelsene være sterkere og det oppleves viktigere å ikke skille seg ut enn å være trofast mot Gud. “Våg å stå som Daniel” – er Guds oppfordring til deg i dag. Akkurat som med Daniel’s venner i ildovnen vil han gå med deg. Slik lyder en gammel sang:

«Sett deg for et hellig mål. Kristus klart bekjenn! Stå i rekken fast som stål. Og kjemp som Daniels menn. Våg å stå som Daniel. Våg alene stå! Gi som han et hellig løfte. Fram med Jesus gå!»

Paulus og Silas i fengsel

Paulus hadde vært en av de mest ivrige forfølgerne av de kristine. Han var jøde og romer og ville få en slutt på disse avgudsdyrkerene og opprørerne. En dag fikk han en sterkt møte med Jesus i en drøm og etter det ble en av de ivrigste til å spre det kristne budskapet om frelse og frihet for alle – ikke bare jøder.

Paulus og Silas ble kastet i fengsel etter å ha befridd en kvinne fra en ond ånd. De som hadde tjent penger på henne ble sinte, da hun ikke lenger hadde noen verdi for dem. I fengselet var det mørkt, vått og ingen muligheter for å unnslippe. Rotter løp langs veggene. Har du noen gang opplevd at livet er mørkt og ingen utvei er i sikte? Utrolig nok så Paulus og Silas det lyse i situasjonen. De takket Gud for at de fikk lov til å lide for hans skyld og ba bønnner og sang lovsanger i fengselet.

Da grep Gud inn og gjorde det umulige mulig. Isteden for å gripe muligheten til å rømme da et jordskjelv åpnet dørene til fengselcellene viste Paulus og Silas omtanke for fengselvakten som var i ferd med å ta sitt eget liv. Klarer du se hvordan andre har det, når din egen situasjon er vanskelig? Situasjonen tok en uventet vending da fengselsvakten kom til tro på Gud: “Han gledet seg sammen med hele sitt hus over å ha fått troen på Gud” (Apg 16.34).

Nøklene til denne historien i Bible Escape Room er nøklene til et liv som etterfølger av Jesus: tillit og nærhet til Gud gjennom bønn og lovsang, han vil gripe inn og sette ting i bevegelse (noen ganger med jordskjelv).

Lidelseshistorien

Historien som starter med at Jesus rir inn i Jerusalem på et esel for å ta imot folkets hyllest og slutter med at han blir torturert, korsfestet og drept før han står opp fra graven har satt dype spor i verdenshistorien. I denne historien i Bible Escape Room spillet ligger løsningen i å finne rekkefølgen på flere av de sentrale hendelsene: inntoget i Jersualem, det siste måltid med disiplene, fotvask, bønnekamp i Getsemane, dommen, tornekronen, forhenget i tempelet, korsfestelsen og oppstandelsen. Hendelsene er dypere enn de kan virke på overflaten, og om du ønsker å forstå noe av det som ligger bak finnes bakteppet i det Gamle Testamente i Bibelen, ta deg tid til å lese om utgangen fra Egypt, Den Store SoningsdagenHerrens Lidende Tjener om David og profetiene. Du vil finne svar som hjelper det å forstå hvorfor Jesus måtte dø, hvorfor forhenget i tempelet revnet og hva dette betyr for oss. Hele det Gamle Testamentet peker fram mot det som skjedde med Jesus.

Men Lidelseshistorien tar oss inn i noen av Jesu nære relasjoner også. Vi leser om Peter som fornektet, Judas som forrådte, Johannes som tok seg av familien og Sebedeus-sønnene som ikke klarte å være våke med Jesus i hans mørkeste time. Hvem av disse kan du lettest identifisere deg med? Lidelseshistorien handler mest av alt om din relasjon til Jesus. Han vil at vi skal huske det som skjedde ved å feire et måltid med brødsbrytelse og vin – nattverd – for at vi skal minnes. På den måten kan den største hendelsen i historien bli den største i ditt liv også. Han døde for å helbrede ødelagte relasjoner, han vil vaske dine føtter og inviterer deg til å bli med på måltidet.